Γεώργιος Κουκουδάκης, Δήμαρχος Ύδρας Επίκουρος Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

Γιορτάζει η Ύδρα και η Ελλάδα

Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 προσφέρει σε όλους τους Έλληνες, μια μοναδική ευκαιρία αναστοχασμού, ενίσχυσης της ιστορικής μας αυτογνωσίας, κριτικής αποτίμησης της πορείας μας μέχρι σήμερα αλλά και την αφορμή για μια προσπάθεια χαρτογράφησης του μέλλοντός μας. Μας προσφέρεται, με άλλα λόγια, η δυνατότητα να δημιουργήσουμε, με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σήμερα, μια γέφυρα που συνδέει το χθες με το αύριο της Πατρίδας μας και του Ελληνισμού γενικότερα.

Κάθε τόπος της Επαναστατημένης Ελλάδας είχε τη δική του συνεισφορά, σε αυτή την μεγαλειώδη και ηρωική προσπάθεια που ξεκίνησε το 1821 και πέτυχε, σε αντίθεση με όσες προηγήθηκαν, να απελευθερώσει το έθνος και να θέσει τα θεμέλια του Ελληνικού Κράτους. Κάθε τόπος πάλι, έχει χρέος να αναδείξει τη συνεισφορά του σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια όχι μόνο για να τονώσει την ιστορική μνήμη και την εθνική συνείδηση των κατοίκων του αλλά για να βοηθήσει τους Έλληνες σήμερα να καταλάβουν πώς ορισμένα πράγματα που βιώνουμε και ο τρόπος που τα βιώνουμε, οφείλονται σε αυτές τις μικρές ή μεγάλες συνεισφορές κάθε γωνιάς της Ελλάδας.

Η Ύδρα είναι ένας τέτοιος τόπος. Ένα μικρό Νησί με τεράστια συνδρομή, σε όλα τα επίπεδα, στην προσπάθεια της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Αυτή η συνδρομή είναι σε γενικές γραμμές σε κάποιους γνωστή, σ’ άλλους λιγότερο. Λίγοι είναι όμως αυτοί που την γνωρίζουν με ουσιαστικό τρόπο και στις πραγματικές της διαστάσεις. Μοιάζει να την κάλυψε και αυτή, η αχλή του θρύλου που σκέπασε τα γεγονότα του ‘21. Και ο μύθος, όσο χρήσιμο εργαλείο μπορεί να αποδειχθεί για την συλλογική συνείδηση, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην κριτική ματιά και αξιολόγηση, που με την σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Η τεράστια ανάπτυξη της ναυτιλίας του Νησιού μετά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και κατά την πρώτη δεκαετία του 19ου το ανέδειξε σε εμπορικό και οικονομικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας με τη δική του κατασκευαστική και επισκευαστική βάση πλοίων. Οι 186 οπλισμένες μονάδες του εμπορικού στόλου της Ύδρας αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον κατά θάλασσα αγώνα, προκαλώντας τεράστιες φθορές στρατηγικής σημασίας στον τουρκικό και αιγυπτιακό στόλο. Ουσιαστικά οι Υδραίοι μετέτρεψαν τα σιτοκάραβά τους σε πολεμικά και αντιμετώπισαν με μεγάλη επιτυχία τα μεγαλύτερα σε εκτόπισμα και ισχύ πυρός πλοία του εχθρού. Η ηγετική πολιτική ικανότητα των Υδραίων προκρίτων με επικεφαλής τον Λάζαρο Κουντουριώτη σε συνδυασμό με την στρατιωτική ηγεσία του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και των υπολοίπων πλοιάρχων και ναυτών του Υδραϊκού στόλου αποτέλεσαν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σ’ έναν υλικά και αριθμητικά μόνο ισχυρότερο αντίπαλο.

Ο Ανδρέας Μιαούλης αδιαμφισβήτητα υπήρξε, αν όχι ο σημαντικότερος, σίγουρα ένας από τους πιο σημαντικούς ναυτικούς ηγέτες του Εθνικο-Απελευθερωτικού μας Αγώνα και για αυτό τον λόγο, η μορφή του δίκαια κατατάσσεται στο πάνθεον των ηρώων. Οι ναυμαχίες των Πατρών, του Αργολικού, της Λήμνου, του Γέροντα, της Μεθώνης, της Κρήτης και της Μυτιλήνης, στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Υδραίος Ναύαρχος, επικυρώνουν τον ισχυρισμό ενός μεγάλου σύγχρονου στρατηγικού αναλυτή ότι: «δεν υπάρχει λόγος κάποιος να μελετήσει την στρατηγική, εάν δεν πιστεύει ότι η ροή της ιστορίας μπορεί ν’ αλλάξει μέσω των επιλογών που γίνονται από άτομα». Και αυτό έκανε ο Μιαούλης. Με τις επιλογές και το σθένος του, άλλαξε τη ροή της Ιστορίας της Πατρίδας μας. Όπως έπραξαν άλλωστε και όλοι οι συμπατριώτες του, επώνυμοι και ανώνυμοι. Οι Κουντουριωταίοι, οι Μπουντούρηδες, οι Κριεζήδες, οι Τομπάζηδες, ο Σαχτούρης, ο Τσαμαδός, ο Πιπίνος, οι Ραφαλιάδες, ο Πινότσης, ο Μπίκος, ο Σαχίνης, ο Βούλγαρης, ο Κιβωτός και όλοι οι αφανείς αλλά ηρωικοί ναύτες του Υδραϊκού στόλου και μαζί με αυτούς, ο Πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης στην Ύδρα, ο Αντώνιος Οικονόμου.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά που έχει καταχωρηθεί το 1826 στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν καταληφθεί το Νησί της Ύδρας, η επανάσταση των Ελλήνων σύντομα θα τελειώσει!

Αυτή είναι ή Ύδρα και έχει κάθε λόγο να γιορτάζει για τα παιδιά της. Ένα νησί πρωτοστάτης σε όλες τις μεγάλες στιγμές του σύγχρονου Ελληνισμού. Ένα νησί που συνεχίζει την παράδοση του Θεμιστοκλή και του Μιαούλη και στους Βαλκανικούς Πολέμους με ένα άλλο μεγάλο τέκνο του: τον Ελευθερωτή του Αιγαίου, Ναύαρχο και Πρώτο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Παύλο Κουντουριώτη. Ένα Νησί γενέτειρα 5 Πρωθυπουργών της Ελλάδας και μεγάλων ζωγράφων. Ένα νησί που δικά του παιδιά, πολέμησαν για το αγαθό της Ελευθερίας και στο πλευρό άλλων λαών του κόσμου. Όπως οι Νικόλαος Κολμανιάτης και Σαμουήλ Σπύρου, που βοήθησαν την Αργεντινή να βρει τον δρόμο της δικής της Ανεξαρτησίας και τους τιμά γι’ αυτό, ως εθνικούς της ήρωες.

Γιορτάζει η Ύδρα που έγινε δεύτερη πατρίδα μεγάλων δημιουργών από ολόκληρο τον κόσμο, του Καναδού Leonard Cohen, του Αυστραλού George Johnston, του Αμερικανού Brice Marden. Που φιλοξένησε μεγάλες μορφές του Ελληνικού και Διεθνούς Κινηματογράφου, όπως τη Σοφία Λόρεν, τον Ζιλ Ντασέν, τη Μελίνα Μερκούρη, την Έλλη Λαμπέτη. Η Ύδρα, που ακόμα λειτουργεί σε αυτή η αρχαιότερη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στον κόσμο. Η Ύδρα του Νεομάρτυρα Αγ. Κωνσταντίνου με τις πανέμορφες εκκλησιές και τα Μοναστήρια της και τη λαμπρότητα και κατάνυξη της χριστιανικής της παράδοσης. Γιορτάζει η Ύδρα με τους ζεστούς και φιλόξενους κατοίκους της.

Γιορτάζει η Ύδρα του σήμερα, ένα Νησί κοσμοπολίτικο, χωρίς τροχοφόρα με μοναδικό φυσικό κάλλος και πανέμορφη παράδοση. Γιορτάζει η Ύδρα μαζί με όλη την Ελλάδα και τους Έλληνες όπου γης 200 χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου. Σε αυτή τη γιορτή είναι όλοι οι φιλελεύθεροι άνθρωποι προσκεκλημένοι. Είναι η γιορτή για το πανανθρώπινο αγαθό της Ελευθερίας!